Blog

Betaal jij ook 50% te veel voor warm water?

We beschouwen warm water in een bedrijf vaak als een evidentie omdat we er quasi onbeperkt over kunnen beschikken voor productie, reiniging, verwarming enz.

Terug

Productiekost warm water: zelf berekenen

Maar stond je al eens stil bij de productiekost van 1 m³ warm water? En wist je dat die productiekost gemakkelijk 50% verschilt volgens de productiemethode?

Om je te helpen die productiekost in kaart te brengen, heeft Indea na de rekentool "Kostprijs 1 ton stoom" ook de rekentool "Kostprijs 1 m³ warm water" (.xlsm in .zip) gelanceerd. Deze rekentool laat toe om diverse productiemethodes met elkaar te vergelijken:

  • Stoom: water wordt opgewarmd via een warmtewisselaar op stoom.
  • Stoominjectie: stoom wordt rechtstreeks in het water geïnjecteerd om het op te warmen. Het condensaat wordt met de watermassa gemengd.
  • Condensaatgebruik: Restwarmte uit het condensaat wordt gebruikt om water op te warmen. Meteen wordt flashstoom in de condensaattank vermeden.
  • Warmwaterketels: water wordt opgewarmd d.m.v. een aardgasketel, rechtstreeks (via een aardgasboiler) of onrechtstreeks (via een watertank gekoppeld aan een verwarmingsketel).

Vul je je bedrijfsgegevens in, dan krijg je zicht op wat jullie zouden betalen voor 1 m³ warm water, naargelang de gehanteerde methode. 

Verbetering door warmte-integratie 

Wil je weten hoe je de kostprijs voor warm water in je bedrijf verder kan reduceren? Denk dan aan warmte-integratie en maximaal gebruik van restwarmte. 

Meer weten? Geef ons een vrijblijvend seintje via 0479 239 009 of via e-mail.

Deel dit op

Dit is een tip van Valérie de Groote

Valérie is industrieel ingenieur met een master in milieuwetenschappen en -technologieën. Haar passie? Als extern energiedeskundige meedenken met energiemanagers en hen ondersteunen zodat zij voluit hun rol kunnen spelen.

Artikels zoals dit in je mailbox?

Schrijf je hier in. Toch niet interessant? Dan schrijf je je eenvoudig uit.

We bewaren de info die je ons doorstuurt tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.