Externe energiedeskundige

Krijg een goedgekeurd energieplan, energiestudie of energieaudit. En realistische, rendabele maatregelen waarmee je maximaal energie kan besparen.

Energieplan, energiestudie of energieaudit:
wanneer wat nodig?

Dat hangt af van het energieverbruik en/of de grootte van het bedrijf. In dit overzicht ontdek je meteen hoe Indea bedrijven ondersteunt als externe energiedeskundige.

Besluit Energieplanning (BEP)

Voor ingedeelde inrichtingen >0,1 PJ

Heeft je bedrijf een primair energieverbruik van >0,1 PJ? Het Besluit Energieplanning (BEP) verplicht je om een energieplan op te stellen met een externe energiedeskundige bij een aanpassing van de omgevingsvergunning. Het doel? Het energieverbruik in kaart brengen en energiebesparende maatregelen identificeren.
Is de IRR (internal rate of return) van een maatregel gelijk aan of hoger dan 15%? Dan is de uitvoering ervan verplicht.
 
Na je eerste energieplan is een vierjaarlijks update en goedkeuring noodzakelijk om het energieplan conform te houden.
 
Heeft je bedrijf een primair energieverbruik van >0,1 PJ en plan je de bouw van een nieuwe installatie die meer dan 10 TJ zal verbruiken? Of plan je de bouw van een compleet nieuwe installatie van >0,1 PJ? Dan is een energiestudie verplicht.

Zo ondersteunt Indea jullie

 • Een goedgekeurd energieplan of energiestudie, van A tot Z
 • Inzicht in het energieverbruik en de energiestromen van je bedrijf
 • Grondig onderbouwde, realistische en rendabele maatregelen
 • Een planning van uitvoering bij maatregelen met een IRR van 15% of meer
Niet zeker of je een energieplan of energiestudie moet opstellen? Vragen bij jullie verplichtingen? Bel ons even op 0479 23 90 09. We helpen je graag!

Vrijwillige Energiebeleidsovereenkomst (EBO)

Voor bedrijven >0,1 PJ

Heeft je bedrijf een primair energieverbruik van >0,1 PJ? Dan kan je instappen in de  Vrijwillige Energiebeleidsovereenkomst voor bedrijven (EBO) en vierjaarlijks een energieplan opstellen met een interne en/of externe energiedeskundige. Je moet jaarlijks rapporteren over de besparingsmaatregelen en resultaten. In ruil geniet je als bedrijf financiële tegemoetkomingen.

Zo ondersteunt Indea jullie

 • Ondersteuning van het intern energieteam
 • Een goedgekeurd energieplan of energiestudie
 • Inzicht in het energieverbruik en de energiestromen van de installatie
 • Grondig onderbouwde, realistische en rendabele maatregelen
 • Een planning van uitvoering bij maatregelen met een IRR van 15% of meer
Niet zeker of je onder EBO valt? Vragen bij je verplichtingen? Bel ons even op 0479 23 90 09. We helpen jou graag!

Verplichte Energieaudit voor Grote Ondernemingen

Val je onder de Europese definitie van een grote onderneming en ben je een ingedeelde inrichting? Onder de Verplichte Energieaudit voor Grote Ondernemingen moet je een vierjaarlijkse audit uitvoeren met een interne en/of externe energiedeskundige. Een energieplan onder BEP of EBO of een ISO 50001 audit gelden als vrijstelling.

Je moet de resultaten invoeren in een webtool van de overheid en laten bevestigen door jullie bedrijfsleider. Het bedrijf is niet verplicht om de maatregelen uit te voeren.

Zo ondersteunt Indea jullie

 • Een A tot Z begeleiding van de energieaudit 
 • Inzicht in het energieverbruik en de energiestromen van de installatie 
 • Grondig onderbouwde, realistische en rendabele maatregelen
 • Een planning van uitvoering bij maatregelen die jullie prioriteit geven
Niet zeker of je onder de verplichte audit GO valt? Vragen bij je verplichtingen? Bel ons even op 0479 23 90 09. We helpen jou graag!

3 redenen waarom klanten Indea inschakelen

Snel meer resultaat

Als senior energiedeskundigen stellen we de juiste vragen en werken we nauw samen met je energieteam. De bonus? Inspiratie uit andere sectoren waardoor jullie nog meer energie besparen.

Langetermijnpartners

Eens we de context van je bedrijf kennen, gaan we recht naar de kern. Bovendien kunnen we zo veel beter met jou meedenken. Ook als jouw interne verantwoordelijke verandert.

Bruikbare rapporten

Je externe energiedeskundige giet jullie energieplan, -studie of -audit in een Excelrapport dat je zelf kan aanpassen. Wijzigt de energieprijs? Geen probleem: je hebt een tool waarmee je zelf aan de slag gaat.

De start van onze samenwerking?

Vertel als energiecoördinator of HSE-manager wat je nodig hebt. Wij luisteren, stellen de juiste vragen en denken meteen mee. Project, regie, abonnement en/of interim management: reken op een helder voorstel dat past bij je vraag.

Even vrijblijvend overleggen?
Bel 0479 239 009 of
Contacteer ons